Onze banen

HO Baan

Zoals al gezegd hebben wij de techniek van MSG Baroniespoor overgenomen maar in een later stadium alles naar eigen inzicht aangepast. De baan bestaat voor het merendeel uit modules, ook wel bakken genoemd van 1.20 x 0.60 mtr en een paar van 1.20 x 1.20 mtr, deze zijn later niet meer gemaakt ivm transportproblemen.

Het materiaal is 9 mm watervast multiplex en de poten zijn van 18 mm gewoon multiplex. Inmiddels is de gekoppelde lengte al zo’n 25 meter en er is van alles op te vinden wat je in een Hollands landschap tegen komt, tenminste van wat er in de omgeving van Zevenbergen te vinden is, alles wordt zoveel mogelijk zonder noemenswaardige concessies nagemaakt.
Momenteel wordt er ook aan een U-opstelling gewerkt, omdat veel beurs organisatoren veel moeite hebben met een presentatie die te lang is voor expositieruimtes.
De huisjes zijn van eigen hand, allemaal van polystyreenplaat en zorgvuldig van tekening nagebouwd in de schaal 1:87 (H0).
De suikerfabriek lag toen net buiten het dorp en de suikerbieten werden ook per spoor aangevoerd, wat vroeger dus dwars door het dorp ging, voor het station langs. Een voor Nederland unieke situatie.
Een stoomlokje drukte de wagons al slippend op en maakte daarbij de nodige geluiden daarom kreeg het in de volksmond al snel een bijnaaam “De Dikke Bertha”.
Ze staan in het boekje Nederlandse industrielokomotieven van H. de Herder.
Voor de modelbouw een moeilijke opgave want het moet een eigen product zijn omdat dit niet in de handel verkrijgbaar is.
Verder rijden wij hoofdzakelijk met twee rail gelijkstroom oftwel, Roco, Lima, Fleischmann, Piko, Model-Loco (3737).
Momenteel is de baan omgebouwd naar Digitaal DCC (Intellibox), als software voor de baanbesturing is gekozen voor het programma Koploper van Paul Haagsma.
De rails is zg meterrails van GT, code 100, zodat er geen problemen ontstaan als je met eigen materiaal op de baan wilt rijden.
Ook hebben we een echte waterbak met daarop een natuurgetrouwe messing uitvoering van een werkende draaispoorbrug over de rivier de Mark.

 

N Baan

Alle informatie over de N-baan staat op de pagina Projecten.